Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Agrometeo: Suprafeţe întinse cultivate cu porumb se confruntă cu seceta pedologică, în diferite grade de intensitate

grau-4
Conţinutul de umiditate din solul agricol, în cultura porumbului, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute pe majoritatea suprafeţelor, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, de la moderată la extremă, se precizează în prognoza agrometeorologică întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 22-28 iulie.

În acest context, procesele vegetative ale culturilor de câmp şi pomi-viticole vor fi mai intense în majoritatea regiunilor, în special pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, din cauza menţinerii temperaturilor maxime din aer peste pragurile biologice critice de rezistenţă ale plantelor (30-32 grade Celsius) se va semnala în continuare fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea şi uscarea parţială a aparatului foliar, precum şi forţări stadiale, îndeosebi pe arealele cu deficite de umiditate în sol.
Sub aspect fenologic, grâul de toamnă ajuns la maturitatea deplină se va recolta de pe ultimele suprafeţe, iar culturile tardive îşi vor continua maturitatea în ceară şi deplină (30-100%).
Floarea-soarelui, semănată în perioada optimă, va parcurge formarea/creşterea calatidiului (20-100%), înflorirea (10-100%) şi maturitatea în ceară (10-50%), în timp ce porumbul va înregistra formarea paniculului (60-100%), înflorirea/mătăsirea (10-100%), precum şi începutul maturităţii în lapte (10-20%).
Potrivit specialiştilor ANM, în principalele bazine specializate, sfecla de zahăr se va afla la înfrunzire (21-35 frunze), alungirea/îngroşarea axei hipocotile (70-100%) şi acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof se va semnala formarea/creşterea lăstarilor laterali (80-100%), tuberizarea (50-100%), butonizarea şi înflorirea (20-100%) şi veştejirea vrejilor (10-100%) la soiurile timpurii.
De asemenea, în majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi vor parcurge creşterea fructelor/rodului, acumularea zahărului, iar la fructele de sezon se va continua maturarea şi recoltarea. Viţa-de-vie va înregistra creşterea lăstarilor şi a frunzelor, formarea şi creşterea boabelor. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp (recoltare, erbicidări, praşile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) vor fi sistate temporar.
Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de porumb, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă, în Crişana, Maramureş, Moldova şi Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Banat, Oltenia, Muntenia, vestul Transilvaniei. Totodată, în cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul şi nord- vestul Munteniei, local în centrul, sudul şi estul Olteniei, izolat în vestul Banatului, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim.

Din punct de vedere termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme călduroasă, chiar caniculară, în aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 19 şi 32 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind între un grad şi 8 grade Celsius faţă de normalul perioadei, la nivelul întregii ţări. În timp ce maxima aerului se va încadra între 28 şi 39 de grade Celsius, minimele vor oscila între 9 şi 25 grade Celsius, în cea mai mare parte a zonelor agricole.
Cu toate acestea, prognoza menţionează că sunt posibile ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în cea mai mare parte a regiunilor, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus