Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

UE, tot mai accesibilă culturilor de organisme modificate genetic

grau-omg-1
Uniunea Europeană este aproape de un acord de autorizare a cultivării organismelor modificate genetic (omg), care se va încheia totuşi cu posibilitatea fiecărui stat de a interzice cultivarea acestora pe teritoriul său, a anunţat preşedinţia greacă a UE după o dezbatere publică între miniştrii mediului la Bruxelles.

“O mare majoritate a statelor este favorabilă unei deblocări a lucrurilor”, şi-a exprimat satisfacţia Tonio Borg, comisarul sănătăţii responsabil de acest dosar.
“Ceea ce propunem nu este o dogmă. Se poate îmbunătăţi”, a subliniat el, potrivit AFP. “Un acord politic s-a profilat şi sperăm să ajungem la adoptarea lui spre sfârşitul anului”, a declarat la rândul său ministrul grec Yannis Maniatis, a cărui ţară asigură preşedinţia turnantă a UE.

Compromisul în discuţie permite fiecărui stat să interzică cultivarea unui OGM integral sau pe o parte a teritoriului său din alte motive decât sănătatea şi mediul, precum ordinea publică, amenajarea teritoriului sau lupta împotriva risipei.
Ministrul francez Philippe Martin a încercat să se opună acestei soluţii, propunând înscrierea cererilor de culturi omg care au primit aviz favorabil pe o listă care să dea apoi statelor dreptul de a refuza sau de a autoriza aplicarea lor.
Dar ceilalţi miniştri au refuzat “să reia totul de la zero”, iar Spania a acuzat chiar Parisul de obstrucţionare a lucrărilor. “Renaţionalizarea autorizaţiilor ne-ar aduce acolo de unde am plecat”, a avertizat Tonio Borg.
Patru ţări se opuneau din motive diverse soluţiei derogatorii: Franţa, Germania, Marea Britanie şi Belgia. Această minoritate a dispărut însă luni, când Marea Britanie s-a raliat compromisului argumentând că “nu există motive pentru a întârzia accesul omg pe pieţele europene”, potrivit reprezentantului său.
Germania a anunţat, la rândul ei, că “trece de la respingerea absolută la examinarea aprofundată” a problemei. Belgia a refuzat categoric compromisul propus de preşedinţia greacă, fără însă a se ralia poziţiei franceze.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus