Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

APIA: 4.416 adeverinţe emise pentru beneficiarii subvenţiilor europene pe suprafaţă care vor credite bancare


Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a emis până în prezent un număr de 4.416 de adeverinţe pentru beneficiarii subvenţiilor europene pe suprafaţă, care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente, de la băncile care au încheiat convenţii cu agenţia, potrivit unui comunicat al APIA, remis marţi.

Valoarea creditului acordat în baza acestor adeverinţe poate fi de până la 90% din suma cuvenită din Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), aferentă campania 2012 fără garanţii suplimentare pentru creditele acordate de banca creditoare până la data de 29 septembrie 2012 inclusiv şi la un cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană în ziua anterioară datei solicitării creditului.
De asemenea, creditele acordate de banca creditoare, începând cu data de 30 septembrie inclusiv, se acordă fără garanţii suplimentare la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană din data de 30 septembrie 2012.
Până la această dată, APIA a încheiat convenţii cu 20 de bănci şi instituţii financiare respectiv cu BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Banca Comercială Romană S.A, Banca Transilvania, Banca UniCredit Ţiriac Bank SA., Banca Carpatica, Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP, OTP Bank Romania SA, Banca Comercială Intesa Sanpaolo Romania SA, Bancpost SA., Procredit Bank S.A., Piraeus Bank Romania SA., Garanti Bank SA, SC Eexpress Leasing Financial Service IFN SA, IFN Next Capital Finance SA, Raiffeisen Bank SA, Agricover Credit IFN, SC Creditul Fermierului IFN SA, Romanian International Bank SA, Small Finance IFN.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii garantează creditele acordate de bănci fermierilor, în cadrul acestui tip de convenţie.

Potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, centrul judeţean/local APIA unde acesta a depus cererea în Campania SAPS 2012 va elibera o adeverinţă prin care confirmă că Beneficiarul a depus cererea de plată pentru SAPS pentru anul 2012 şi că au fost efectuate controalele şi verificările administrative asupra cererii de plată a beneficiarului, conform reglementărilor în vigoare.
APIA precizează că nu pot beneficia de această adeverinţă fermierii selectaţi la controlul pe teren (clasic sau teledetecţie) decât după finalizarea acestor controale. De asemenea, în adeverinţă se va menţiona suprafaţa determinată pentru plată în cadrul schemei SAPS şi faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia, precum şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus