Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Ministerul Agriculturii: Grâul românesc respectă toate condiţiile de calitate

grau-4
Grâul românesc respectă toate condiţiile de calitate, în contextul în care importatorii din Egipt au refuzat achiziţionarea a 63.000 de tone de grâu contractate de la un trader din România, precizează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) într-un comunicat.

"MADR a luat la cunoştinţă problemele pe care un operator român de pe piaţa grâului le întâmpină în relaţia comercială directă cu importatorii din Egipt care au refuzat achiziţionarea a 63.000 de tone de grâu deja contractate. Precizăm că, din punct de vedere calitativ, grâul românesc respectă toate condiţiile de calitate, nivelul de infestare cu ciuperca fitoparazită 'cornul secarei' fiind sub 0,05%. În situaţia particulară a operatorului român, procentul de infestare cu ciuperca în cauză a fost de 0,0001%, deci de o mie de ori mai mic decât limita maximă admisă, care este de 0,1%", potrivit comunicatului MADR.
Reprezentanţii ministerului consideră că practicile importatorului egiptean nu au în vedere calitatea grâului, ci intenţia de a mări presiunea asupra preţului mărfii deja contractate, grâul românesc îndeplinind condiţiile de calitate solicitate pe piaţa cerealelor.
Traderul de cereale Cerealcom Dolj a informat joi că a refuzat să livreze grâu Egiptului din cauza prevederilor privind conţinutul de cornul secarei, dezminţind informaţiile apărute anterior în presă potrivit cărora inspectorii egipteni au refuzat o livrare de 63.000 de tone de grâu românesc aflată în portul Constanţa, a transmis Reuters.
Traderii consultaţi de Reuters au informat că, pentru prima dată după ce a adoptat o politică de conţinut zero de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale - n. r.), inspectorii egipteni au respins direct la sursă o livrare de 63.000 de tone de grâu românesc.
"Grâul Cerealcom Dolj nu a fost refuzat, Cerealcom Dolj a fost cea care a decis să refuze să livreze produsele sub alţi termeni decât cei conveniţi iniţial în contract", a informat compania românească.
Cerealcom Dolj a precizat că într-o licitaţie organizată în data de 16 iulie de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a câştigat un contract pentru livrarea a 63.000 de tone de grâu din România cu condiţia unui conţinut maxim de cornul secarei de 0,05%, standardul acceptat la nivel internaţional, cu livrare în perioada 20- 30 august pentru a fi încărcat în portul Constanţa.
"Procedurile de încărcare au început la data de 27 august. La data de 28 august, Autoritatea fitosanitară din Egipt a decis că grâul de panificaţie importat trebuie să respecte condiţia unui conţinut zero de cornul secarei", a precizat Cerealcom Dolj într- un comunicat.
"Delegaţia oficialilor egipteni, prezentă la Constanţa, portul de încărcare al bunurilor, a cerut Cerealcom Dolj să livreze bunurile care respectă noii parametri de calitate, modificaţi în mod unilateral de autorităţile egiptene. Cerealcom Dolj a refuzat noile condiţii pe care GASC intenţiona să îi impună şi a decis să descarce cantitatea încărcată până la acel moment pe navă", adaugă compania românească.
Firma de trading subliniază că îşi onorează întotdeauna obligaţiile contractuale. "Dar Cerealcom Dolj nu consideră normal şi nici nu acceptă ca regulile să fie modificate unilateral în mijlocul jocului, după ce un acord a fost încheiat", se mai arată în comunicat.
Egiptul a mai introdus odată în cursul acestui an o interdicţie similară privind importul de grâu conţinând chiar şi cel mai mic nivel de cornul secarei. În luna iulie însă, Egiptul a decis să renunţe la această interdicţie şi să accepte grâu cu un conţinut de cornul secarei de maximum 0,05%, standardul acceptat la nivel internaţional, după ce furnizorii au insistat că este practic imposibil să garanteze un conţinut zero de cornul secarei.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus