Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Bihor: Suprafeţele agricole lăsate în paragină s-au redus la jumătate în ultimii doi ani

teren-neexploatat
Directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor, dr. ing. Nicolae Hodişan, a declarat, pentru AGERPRES, că în ultimii doi ani suprafaţa de teren nelucrată s-a redus la jumătate.

"Dacă în anul 2012, Bihorul avea 60.360 de hectare lăsate pârloagă, în acest an doar 31.094 de hectare au rămas pradă buruienilor. În zona de vest a judeţului nu se mai găseşte nicio palmă de pământ necultivată, în schimb, în depresiunea Beiuşului, pe o bună parte din loturile ţăranilor încă mai cresc nestingherite urzicile şi rugii de mure", a afirmat Nicolae Hodişan.
Cu toate astea, datele Direcţiei pentru Agricultură arată că, în prezent, fermele private din agricultură pot asigura necesarul zilnic de pâine pentru toţi cetăţenii acestui judeţ.
Conform statisticilor oficiale privind consumul de pâine şi produse de panificaţie, pentru a satisface necesarul populaţiei stabile din Bihor (care este de 575.398 de persoane ) sunt necesare 86.400 de tone de făină obţinută dintr-o producţie de 120.000 tone de grâu. Producţia de grâu a judeţului Bihor, din ultimul an calendaristic, a fost de peste 300.000 de tone, fapt ce duce la concluzia că judeţul Bihor poate să asigure necesarul de pâine nu numai pentru toţi locuitorii săi, ci şi pentru judeţele limitrofe.
Din totalul de 308.819 hectare de teren arabil, 190.600 de hectare au fost cultivate cu cereale. Şi în 2014, tot porumbul este cereala cea mai cultivată, pe o suprafaţă de 82.500 de hectare, în special pentru furaje şi pentru fabricile de alcool. Cu 75.100 de hectare cultivate, grâul, secara şi triticalele ocupă locul secund. Producţia totală obţinută în această vară a fost de 331.875 de tone.
Printre culturile agricultorilor judeţului s-au aflat şi orzul şi ovăzul cu câte 10.500 de hectare cultivate. Producţiile obţinute la orz au fost de 43.890 de tone, iar la ovăz, 26.880 de tone.

În privinţa plantelor uleioase, interesul bihorenilor cunoaşte o uşoară scădere. Floarea soarelui, rapiţa pentru ulei şi soia boabe au fost cultivate doar pe jumătate din suprafaţa ocupată în anul precedent. În schimb, cultura plantelor tehnice s-a dublat. Dacă anul trecut, sfecla de zahăr, tutunul şi sorgul erau cultivate pe 1.277 de hectare, în acest an suprafaţa este 2.021 de hectare.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus