Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Maramureş: Ploile şi inundaţiile au produs pagube în valoare de 2,5 milioane lei

inundatii-2
Nouă localităţi din judeţul Maramureş au fost grav afectate de fenomenele meteorologice înregistrate în lunile mai şi iunie, totalul pagubelor depăşind 2,5 milioane de lei, potrivit autorităţilor locale.

"Ruperile de nori au făcut prăpăd mai ales în comuna Cicârlău, unde s-a înregistrat o cantitate de precipitaţii de 63,5 l/mp, însă probleme mari s-au mai înregistrat în Baia Mare, Ulmeni, Şomcuta Mare, Ocna Şugatag, Copalnic Mănăştur, Remetea Chioarului, Coaş şi Bistra. Precipitaţiile căzute în aversă au contribuit la formarea de torenţi pe versanţi, care au crescut nivelul şi debitelor unor văi şi pâraie, inundând gospodării şi distrugând drumuri şi apărări de mal", a declarat luni pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, Dan Bucă.
Scurgerile de pe versanţi au inundat zece locuinţe şi 49 de anexe gospodăreşti, din care una a fost distrusă. Inundaţiile au afectat infrastructura rutieră, respectiv sectoare de drum naţional, judeţean, drumuri comunale, străzi şi uliţe, drumuri forestiere şi de exploataţie.
Apele au transportat material aluvionar (pământ, pietre, nisip), dar şi lemnos care au colmatat şapte poduri, 81 de podeţe şi o punte pietonală. De asemenea, cinci poduri au fost distruse de revărsarea apelor, iar 112 fântâni au fost colmatate cu noroi.
Potrivit purtătorului de cuvânt al CJSU Maramureş, cursurile de apă au avariat 11,37 kilometri de apărări de mal. Au fost inundate peste 11 hectare de teren agricol, o mare parte din culturi fiind compromise.
Ploile au contribuit la reactivarea unor alunecări de teren care au afectat un drum de exploataţie forestieră în municipiul Baia Mare, cartier Firiza, pe tronsonul Şunioca-Valea Roşie, respectiv pe un drum de exploataţie agricolă în comuna Coaş.

Prin ordin al prefectului au fost constituite comisii de validare a evaluărilor realizate de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă. O prioritate stabilită a fost promovarea unor noi lucrări de apărare de mal în comuna Cicârlău pentru stoparea fenomenului erozional accentuat de recentele fenomene meteo.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus