Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Mureş: Mai mult de jumătate din cantitatea de lână produsă în judeţ, predată în cadrul programului iniţiat de MADR

oi-5
Din cele aproximativ 600 de tone de lână produsă în judeţul Mureş anul trecut, în jur de 350 de tone au fost predate la centrele înfiinţate prin Programul de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii, iniţiat de Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a anunţat, luni, şeful Direcţiei Agricole Judeţene (DJA) Mureş, Ioan Rus.

"Efectivele sunt undeva la 400.000 de capete de ovine, iar la un calcul simplu ar rezulta în jur de 600 de tone de lână produsă anul trecut. Anul trecut am valorificat prin programul MADR 358 de tone, care au fost preluate cu 1 leu/kilogram. Aceşti furnizori au livrat la centrele autorizate sau la intermediari care au avut contracte cu centre autorizate. (...) Nu avem o evidenţă ce s-a întâmplat cu lâna care nu a fost predată, pot doar să spun că pe câmpuri nu am mai găsit, ca în anii anteriori, stocuri de lână aruncată. Din păcate, în judeţul Mureş deşi am insistat şi am făcut publicitate, nu am găsit un investitor să fie deschis să investească într-un asemenea centru. Mai mult, singura spălătorie spre care se îndreaptă lâna este cea din Turcia. Noi nu avem o spălătorie autorizată în România, e singurul impediment care duce la nerealizarea acestor investiţii. Sperăm că în discuţiile cu Ministerul Agriculturii să fie elaborat un act normativ şi să fie înfiinţat pe regiuni un astfel de centru. Noi am avea o locaţie care s-ar preta, chiar fosta spălătorie din zona Sighişoarei", a declarat Ioan Rus, într-o întâlnire organizată la Prefectura Mureş.
Potrivit şefului DAJ Mureş, în această primăvară există deja depuse 400 de cereri de înscriere în registrul furnizorilor de lână, termenul final de înscriere fiind data de 28 martie, iar după această dată va începe predarea lânii către centrele înfiinţate în cadrul programului MADR.
Şeful DAJ Mureş a precizat că întreaga cantitate de lână predată anul trecut la centrele specializate a fost plătită deja.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus