Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Importurile UE de soia boabe din SUA s-au dublat în ultimul an

soia-boabe-1
Comisia Europeană a dat marţi publicităţii o serie de date statistice care arată că în anul agricol curent (iulie 2018-aprilie 2019) Uniunea Europeană a importat din SUA o cantitate de 8,244 milioane tone de soia boabe, în creştere cu 121% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

SUA sunt de departe cel mai mare furnizor al Europei, în condiţiile în care au asigurat 72% din importurile totale de soia boabe ale UE în primele 42 de săptămâni ale anului agricol actual, faţă de 36% în perioada similară a anului trecut. Alţi importanţi furnizori de soia boabe ai UE sunt Brazilia (21%), Ucraina (2,3%), Canada (1,8%) şi Paraguay (0,7%).
La rândul său, Europa este principala destinaţie pentru exporturile de soia boabe ale SUA, care direcţionează 22% din exporturile sale spre Europa, urmată de China (18%) şi Mexic (9%).
Creşterea comerţului într-o serie de domenii şi produse, inclusiv soia boabe, a fost unul din obiectivele acordului convenit în data de 25 iulie 2018 de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi preşedintele SUA, Donald Trump.
Uniunea Europenă importă anual aproximativ 14 milioane tone de soia boabe, folosite ca sursă de proteine pentru hrana animalelor, inclusiv păsări, porci şi vite, precum şi pentru producţia de lapte. Soia boabe provenită din SUA este o sursă foarte atractivă pentru hrana animalelor pentru importatorii europeni graţie preţurilor competitive.
În luna ianuarie 2019, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că soia boabe din SUA îndeplineşte criteriile tehnice pentru a fi utilizată în biocombustibilii din UE, o decizie care creează condiţiile pentru ca aceste exporturi să crească în continuare.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus