Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Corteva Agriscience™ : Fermierii campioni la floarea-soarelui din județele Buzău și Galați

floarea-soarelui-1
Continuăm prezentarea fermierilor campioni la floarea-soarelui cu enumerarea câtorva fermieri din județele Buzău și Galați. Aceștia au ales hibrizi Pioneer®, au aplicat tehnologia corespunzătoare, iar producțiile satisfăcătoare nu au întârziat să apară.

Primul fermier campion din județul Buzău este domnul Florian Oprea. Acesta este din localitatea Săgeata și lucrează 800 ha, dintre care 120 ha au fost semănate în acest an cu floarea-soarelui. Producția pe care i-a asigurat-o hibridul Pioneer® - P64LE25 a fost de 4.530 kg/ha.“Culturi premergătoare pentru floarea-soarelui au fost porumbul și grâul. Astfel că, în toamnă am arat sau scarificat, în iarnă am fertilizat cu 15.40.10 – 250 kg/ha și în primăvară am pregătit terenul cu combinatorul. La finalul lunii martie am început semănatul și am fertilizat cu 300 kg/ha de uree. Am aplicat un erbicid preemergent și un tratament în vegetație cu foliar și fungicid. În cea de a doua jumătate a lunii august am recoltat”, a declarat fermierul campion. Acesta a mai punctat faptul că în următoarea campanie va semăna între 150 și 180 ha cu floarea-soarelui și va alege consacrații hibrizi P64LE99 și P63LE25.

oprea-florian

Hibridul P64LE99 a făcut performanță în cadrul societății SC Crisagra 2003 SRL, acolo unde fermier campion a devenit domnul Constantin Neagu din județul Buzău. Acesta lucrează 3.000 ha, floarea-soarleui a avut în acest an pe 700 ha și a obținut 4.500 kg/ha. “Am întors rapița, deci terenul a avut parte de pregătire din vară și am mai fertilizat la pregătirea patului germinativ cu azot – 200 lg/ha. La semănat, la începutul lunii aprilie, am mai dat 200 kg/ha de îngrășământ complex 18.46.0. Am erbicidat într-o singură trecere și am aplicat un fungicid, doar atât, nu am mai aplicat nimic și nici nu am prășit. Am recoltat la finalul lunii august, a fost o producție mulțumitoare, de aceea și anul viitor voi semăna în jur de 700 ha de floarea-soarelui și voi alege aceeași doi hibrizi P64LE99 și P64LE25”, a specificat fermierul campion.

neagu-constantin

Cezar Boerescu este primul fermier campion din județul Galați. Acesta lucrează 1.200 ha, iar floarea-soarelui a semănat în acest an pe 250 ha. A ales hibridul P64LE99 și a obținut 4.300 kg/ha. “Am semănat floarea-soarelui după cultura de orz, așa că am scarificat terenul în toamnă și am pregătit terenul cu compactorul. Am semănat direct pe sol în prima parte a lunii aprilie, atunci când am fertilizat cu îngrășământ complex 12.52.0 – 130 kg/ha. Am fertilizat și în vegetație, atunci când am prășit, cu azotat de amoniu – 100 kg/ha. Am erbicidat cu Express™ și am aplicat un prim tratament cu fungicid, iar la apariția butonului floral am mai făcut un tratament cu fungicid și insecticid. Cultura a fost în neirigat și am recoltat începând cu 15 august. Pot spune că a fost un an normal pentru această cultură și am obținut o producție mulțumitoare”, a punctat agricultorul.

cezar-boerescu

Andrei Constantinescu din localitatea Cioranca, județul Buzău, lucrează în cadrul societății Andagro Constant SRL 270 ha, iar floarea-soarelui a semănat în acest an pe 40 ha. A ales hibridul P64LE99 și a obținut 4.220 kg/ha. “Am semănat după porumb, așa că în toamnă am arat la 25-30 cm, după care am discuit și am aplicat azot – 200 kg/ha substanță comercială și am încorporat cu combinatorul. Am semănat la începutul lunii aprilie și am fertilizat cu triplu 15 – 200 kg/ha. Am erbicidat în două treceri și apoi am aplicat un fungicid, atunci când plantele aveau 6-8 frunze. Am recoltat la începutul lunii septembrie și pot spune că a fost o campanie fără probleme, sunt foarte mulțumit”, a precizat fermierul.

constantinescu-andrei

Marius Drăgan din localitatea Schela, județul Galați a devenit fermier campion datorită hibridului P64LE99 care i-a oferit 4.160 kg/ha. “Lucrez 1.000 ha, floarea-soarelui am pe 140 ha, după cultură de grâu. Am scarificat în toamnă și am aplicat 04.60 – 200 kg/ha, apoi în primăvară am discuit și semănat în prima parte a lunii aprilie. Atunci când am semănat, am fertilizat cu 150 kg/ha de azot, apoi la prășit am mai aplicat 150 kg/ha de sulfat de amoniu. Am erbicidat cu Express™ și antigramineic, am aplicat Tanos® 50 WG și un îngrășământ foliar. Am recoltat după data de 25 august. Următoarea campanie voi semăna în jur de 100 ha cu floarea-soarelui, depinde de campania de toamnă și de cum va arăta rapița”, a declarat Marius Drăgan.

dragan-marius

Oprea Mădălin din cadrul societății SC MD Agro Săgeata este un alt fermier campion la floarea-soarelui din Buzau, Săgeata. Acesta a ales hibridul P64LE25 și a obținut o producție de 4.154 kg/ha.

oprea-madalin

Următorul fermier campion este domnul Dumitrescu Petrică din localitatea Hanu Conachi, județul Galați. Acesta lucrează 450 ha, floarea-soarelui a semănat în acest an pe 135 ha și a obținut 3.970 kg/ha cu hibridul P64LE99. “Am arat în toamnă, iar în primăvara am pregătit terenul cu discul și combinatorul. Am semănat începând cu data de 23 aprilie și am fertilizat cu îngrășământ triplu 16, între 150-200 kg/ha, cantitatea a depins în funcție de solă. În vegetație am aplicat 150 kg/ha de azotat de amoniu, atunci când am prășit. Am erbicidat în 2 treceri, pentru buruieni monocotiledonate și dicotiledonate. Voi semăna floarea-soarelui pe 60 ha de floarea-soarelui”, a specificat agricultorul.

dumitrescu-petrica

Tot din județul Galați este și următorul fermier campion, Mădălin Vasilache. Acesta a ales hibridul P64LE99 și a obținut 3.880 kg/ha. “În cadrul societății SC Agrodori SRL lucrez 900 ha, dintre care 85 ha au fost semănate cu floarea-soarelui, am ales un singur hibrid și am semănat după grâu sau porumb. Am arat în toamnă, am pregătit terenul în primăvară cu combinatorul și am semănat la finalul lunii martie, atunci când am fertilizat cu triplu 15 – 300 kg/ha. Am erbicidat într-o singură trecere cu Express™ și antigramineic. Înainte de înflorit am aplicat un fungicid și asta a fost toată tehnologia, dar am avut rezultate bune și sunt mulțumit. În următoarea campanie voi semăna cel puțin 80-100 ha, însă depinde de cultura de rapiță, pentru că dacă voi întoarce cultura este posibil să ajung chiar și la 300 ha”, a precizat fermierul campion.

vasilache-madalin

Hibridul P64LP130 i-a oferit statutul de fermier campion și agricultorului Nicolae Vieru din cadrul societății Nicelmar. Prodcuția pe care a obținut-o a fost de 3.540 kg/ha. “Lucrez 260 ha, dintre care 135 ha au fost semănate cu floarea-soarelui, fie după cultură de porumb, fie după grâu. Pe solele unde a fost porumbul am arat, iar unde a fost grâu am scarificat, scarific o dată la 4 ani. În primăvară am pregătit terenul cu combinatorul și am semănat. Am fertilizat cu 240 kg/ha de îngrășământ complex 18.46.0, am aplicat un erbicid, un foliar și un fungicid. A fost un an bun, la hibridul P64LE25 am obținut 3.600 kg/ha, iar media pe fermă a fost de 3.400 kg/ha”, a declarat fermierul campion.

vieru-nicolae

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus