Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Liviu Dragnea i-a solicitat ministrului Daea o iniţiativă privind TVA 5% la produsele bio şi tradiţionale româneşti

legume-3
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca măsură de sprijin pentru fermierii români, elaborarea unei iniţiative, sub forma unei legi sau a unei ordonanţe de urgenţă, privind reducerea TVA la 5% pentru produsele bio şi tradiţionale româneşti şi a anunţat că măsura urmează să fie adoptată până la finalul actualei sesiuni parlamentare.

"Vreau să vă solicit (către ministrul Agriculturii - n.r.) să discutaţi şi cu domnul Teodorovici zilele următoare, pentru că noi tot vorbim de standarde duble, calitate dublă pentru produsele care intră în România, să vorbim doar despre produsele agroalimentare, nu putem doar să ne plângem, am de gând să iniţiem o lege în sensul ăsta, dar haideţi să începem să şi stimulăm produsele tradiţionale româneşti. Şi eu, nu ştiu dacă o să ne permită Comisia Europeană să mergem cu TVA zero la produse bio sau produse tradiţionale româneşti, dar sigur putem merge la 5%, ca să putem să stimulăm. (...) Cel puţin până la sfârşitul sesiunii parlamentare trebuie să fie în vigoare, în partea a doua a anului să fie în vigoare asta", a declarat Liviu Dragnea, vineri, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în judeţul Călăraşi.
El a precizat că reducerea TVA la 5% pentru produsele bio şi tradiţionale este doar una dintre măsurile avute în vedere de social-democraţi. "Este una din măsuri, este un program complex, lucrăm la el, pentru că nu vreau să stăm în situaţia în care doar ne plângem ce ne fac străinii şi noi nu facem nimic".
"E un program complex, este o măsură din programul ăsta, o să-l prezentăm pe măsură ce urmează să fie făcut, ca să nu vorbim aşa", a completat Dragnea.
Totodată, liderul PSD i-a cerut ministrului Agriculturii să elaboreze un plan de înfiinţare a unui lanţ de magazine în care producătorii români să-şi desfacă produsele bio sau tradiţionale prin Casa Română de Comerţ.
"Este Casa Română de Comerţ care a fost înfiinţată (...), i-aţi alocat şi bani pentru început, urmează să-i mai măriţi şi capitalul social. Casa de Comerţ şi depozite şi centre de colectare şi centre de procesare, la nivel de microfabrici în anumite zone în funcţie de specific şi, de asemenea, magazine, desfacere, pentru că cel mai bine este să le dăm posibilitatea fermierilor, producătorilor români, să aibă unde să-şi vândă marfa, să intre într-o concurenţă corectă, măcar în ţara lor, că afară oricum nu au nicio şansă, au multe piedici", a declarat Dragnea.
Întrebat dacă înfiinţarea unui astfel de lanţ de magazine nu ar afecta economia de piaţă, preşedintele PSD a spus: "De ce ? De ce ar putea afecta economia de piaţă ?".
Jurnaliştii au spus că se poate ajunge la situaţia în care statul să vândă produsele provenite de la fermieri la un preţ mai mic decât cel din piaţă, iar Dragnea a precizat: "Este o companie cu acţionar statul român, funcţionează după aceleaşi reguli ca o companie care este privată".
"Economia de piaţă din România nu este cumva afectată de aceste cvasimonopoluri, când fermierii români au şanse foarte, foarte mici să-şi vândă produsele cât de cât rentabil ? Asta nu ne interesează ? Nu este afectată economia de piaţă, dimpotrivă, este susţinută şi încurajată. Concurenţă mai mare înseamnă produse mai bune şi mai ieftine", a mai spus liderul PSD.
Liviu Dragnea a făcut declaraţiile în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în judeţul Călăraşi la sistemul de irigaţii din cadrul Amenajării Gălăţui Călăraşi, alături de ministrul Agriculturii, Petre Daea.
În timpul vizitei, Dragnea i-a mai cerut ministrului Agriculturii să elaboreze un plan pentru implementarea de-a lungul canalelor de irigaţii a unor "agregate, instalaţii pe bază de energie fotovoltaică cu mici pompe, de capacitate mică, ca să se poată iriga de-a lungul canalelor de irigaţii suprafeţe pentru legumicultură, irigaţii prin picătură".
"Vă garantez, dacă veţi face lucrul ăsta, foarte mulţi români vor începe să-şi înfiinţeze culturi de legume pe lângă canale. (...) Potenţialul este foarte mare", a afirmat liderul PSD.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus