Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Corteva: Karathane™ Gold 350 EC - protecție sigură împotriva făinării la vița de vie și castraveți

Karathane-Gold-350-EC
Făinarea viței de vie produsă de agentul patogen Uncinula necator a fost observată prima dată în țara noastră în anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu ajungând astăzi să fie prezentă în orice plantație de viță de vie din orice colț al țării noastre.

Ciuperca iernează sub formă de miceliu de rezistență în scoarță și, mai ales, în mugurii lăstarilor infectați, dar și sub formă de peritecii.
Primăvara, pe miceliul ectoparazit se formează conidii, care răspandesc ciuperca pe întreaga perioadă de vegetație. Conidiile preferă o temperatură de 24-26ᵒ C, dar fereastra de germinare este de la 3-4ᵒ C până la 34ᵒ C. După germinare, ciuperca se fixează pe organele verzi ale plantei cu ajutorul haustorilor și le acoperă în scurt timp cu un miceliu albicios, cu aspect purulent.
Făinarea atacă fără ezitare toate organele verzi ale plantei, iar țesuturile acoperite de miceliu se brunifică și se necrozează sau, chiar mai grav, în cazul strugurilor determină crăparea boabelor și scurgerea conținutului creând astfel și condiții ideale pentru ca alte boli să se instaleze (mana, putregaiul cenușiu).
Este, deci, clar că această boală este foarte păgubitoare și afectează grav cantitatea, dar mai ales calitatea strugurilor. Vinul obținut din struguri atacați de făinare este de o calitate slabă și nu mai este pretabil pentru învechire.
Făinarea este favorizată de temperaturi situate în jurul valorii de 20⁰ C și de umiditatea relativă din aer în intervalul 50-80%.
În cazul castraveților, aceste condiții se întâlnesc adesea în solarii, unde temperatura și umiditatea sunt ridicate în cea mai mare parte a timpului, de aceea trebuie gândit un plan eficient de combatere și o planificare foarte bună a tratamentelor, cât și alternarea sau combinarea substanțelor active pentru acțiunea multisite.
Karathane™ Gold 350 EC este un fungicid care țintește făinarea viței de vie și castraveților, datorită conținutului de meptildinocap 350g/l. Meptildinocap este o substanță activă cu un mod de acțiune unic, care este foarte eficientă și pentru care nu s-a semnalat încă niciun risc de apariție a fenomenului de rezistență. Este omologat în România pentru combaterea făinării la viță de vie (Uncinula necator) și a făinării la cultura de castraveți (Sphaerotheca fuliginea).
Ca și avantaje, amintim de următoarele:
• Acționează atât preventiv (interval de 10 zile), cât și curativ sau eradicativ (interval de 5 zile);
• Mod de acțiune unic, care elimină pericolul de apariție al rezistenței;
• Actionează inclusiv la temperaturi extreme (4⁰ C - 35⁰ C) când alte produse sunt ineficiente;
• Foarte competitiv din punct de vedere al costului pe hectar;
• Se poate utiliza și la cultura de castraveți din solar;
• Compatibilitate bună pentru a se folosi în tank mix cu alte fungicide sau produse insecticide.

Ana Maria Pascariu
Category Marketing Manager Fungicides & Insecticides Romania & Moldova

Înapoi la știri

blog comments powered by Disqus